Γιορτή Τσίπουρου Ίδας

  • -

Γιορτή Τσίπουρου Ίδας

α9 Τους τελευταίους μήνες, σε όλη τη Μακεδονία, οι αμπελουργοί «βράζουν» το τσίπουρό τους, και μαζί γιορτάζουν τη συγκέντρωση των αγαθών της γης, για να περάσουν το χειμώνα.

Ο Γιάννης Νιβουρλής, τρίτη γενιά αμπελοπαραγωγών, μαζί με τους φίλους του, την πρώτη Κυριακή κάθε Νοέμβρη καλεί όλους να γευτούν το καινούργιο τσίπουρο, στη Γιορτή Τσίπουρου στην Ίδα του δήμου Εξαπλατάνου στην Αριδαία της Πέλλας.

120 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, σε ένα ωραιότατο φυσικό περιβάλλον, πολλοί λάτρεις του τσίπουρου βρίσκονται στο παραδοσιακό αποστακτήριο του «Παραγωγού Νιβουρλή».

Ανάμεσά τους κάθε χρόνο πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκπρόσωποι Συνεταιρισμών και πλήθος τουριστών παρακολουθούν το γλέντι με τους φιλοξενούμενους πολιτιστικούς συλλόγους.

Ο Γιάννης Νιβουρλής παράγει τσίπουρο με γλυκάνισο και χωρίς γλυκάνισο, ή ακόμα και με κρόκο (Safran) Κοζάνης με διαδικασία μετάβρασης και πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, που μεταδίδονται από πατέρα σε γιο.

Από τους ιδιόκτητους αμπελώνες με Αμάσιο και Ροδίτη στους πρόποδες του Πάικου, ο«Παραγωγός Νιβουρλής» διαθέτει εξαιρετικό «μπρούσκο» κρασί.

Στη γιορτή Τσίπουρ Ίδας, συνεισέφεραν πολλοί φίλοι και φίλες από τη νεολαία του χωριού Ίδα, κυρίως στο σερβίρισμα αλλά και στο ψήσιμο των τοπικών λουκάνικων. Τυρόπιτες, χορτόπιτες και άλλα εδέσματα, προσφέρει η οικογένεια Νιβουρλή, ενώ τα τουρσιά των συγχωριανών δίνουν μια άλλη γεύση στη Γιορτή Τσίπουρου.

Η Γιορτή Τσίπουρου, γίνονταν κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου και εδώ και χρόνια ο Γιάννης Νιβουρλής την καθιέρωσε σαν προσφορά στους φίλους και γνωστούς, όπως άλλωστε κάνουν όλοι όσοι «βράζουν» τσίπουρο.

Το αποστακτήριο του παραγωγού Τρύφωνα Νιβουρλή έχει εκπροσωπηθεί πολλές φορές σε πανελλήνιες και διεθνείς εκθέσεις αγροτουριστικών προϊόντων όπως  στην έκθεση DETROP (Αθήνα), στην Γιορτή Αγροτουρισμού SANI (Χαλκιδική), στην AGROTICA (Θεσσαλονίκη), στο Τουριστικό ΠΑΝΟΡΑΜΑ και βέβαια σεεκδηλώσεις αγροτουρισμού στη Χαλκιδική, ενώ ήδη μετέχει στην ομάδα πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας για Υπηρεσίες Τουρισμού στηνΑλμωπία.